Ferry Staverman

Ferry Staverman

Na een periode met strak geometrisch werk begon Staverman in 2000 zijn persoonlijke motieven te onderzoeken. Dat resulteerde in kleine persoonlijke tekeningen, gouaches en aquarellen. Tegelijkertijd zijn zijn beelden van wit of gekleurd karton ontstaan.

Op een simpele wijze maakte hij van 2 dimensies; 3 dimensies. Met een zaagmachine worden de vormen gemaakt die in lagen opgebouwd worden. De achterste laag wordt verwijderd en dan kan de vorm – letterlijk - uitwaaieren. Soms overspant een subtiel spel van draden de vorm en maakt dat je ogen niet te veel in de vorm ‘vallen’. Het licht in en om het object speelt mee en maakt dat de vormen weerkaatsen en bewegen. Tegenwoordig laat hij veel ontwerpen laseren uit museumkarton. Dat geeft mogelijkheden die er met het zagen niet waren.

De beelden lijken naar andere tijden te verwijzen en wekken associaties met tuinen, jurken, fonteinen, e.d.. Niet verwonderlijk daar Staverman naast zijn kunstenaarschap vanaf 1974 tot 2012, parttime werkzaam was bij Paleis Het Loo. De afgelopen jaren heeft hij diverse opdrachten gehad en was zijn werk te zien in o.a. Londen, Munchen, Parijs, New York, Abu Dhabi, Japan en Hong Kong. Voor Hermes ontwierp hij diverse standaards voor hun servies.

Ferry Staverman heeft zijn opleiding gehad aan de Koninklijke Academie in Den Haag van 1965-1970. Sinds 1973 woont en werkt hij in Apeldoorn.

Website: www.FerryStaverman.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *