Previous exhibitions

This part of the site is not translated in English because it’s about previous exhibitions. Thanks for your understanding.

MARIJKE VAN DEN BROEK

Ze vindt haar inspiratie in reizen, tuinen, zee en strand en verhalen uit de Griekse en Germaanse mythologie. Al schilderend ontstaat uit een anarchistische wereld van kleur en lijnen een moment van balans en herkenning. Schilderen is voor haar een doorlopende zoektocht in het labyrint van gedachten en herinneringen. Niet alleen exposeert ze in Nederland maar haar werk is te bewonderen in bijna alle landen in Europa, de Verenigde Staten van Amerika en in het Midden-Oosten.

RAR – Regio Art Reinmond

RAR is een beroepsvereniging van beeldende kunstenaars uit de streek rondom Rotterdam en Spijkenisse (groot Rijnmond), opgericht in 1992. Regelmatig wisselen exposities van de kunstenaars elkaar af. Ook vinden uitwisselingen plaats met kunstenaars uit het Ruhrgebied en andere steden.

Studio Kunst & Beeld

Studio Kunst & Beeld is een samenwerkingsverband tussen kunstenares Brecht Langhout en fotografe Karen Winnubst uit Driehuis. Sinds 2013 werken we samen aan foto projecten waarin we fragmenten uit onze kindertijd verbeelden.

Jacobinne Doemming & Hein vd Water

Zij werken zelfstandig maar ook in samenwerkingsverband. SiO2 houdt zich
sinds begin 1985 bezig met het uitvoeren van monumentale projecten in glas.
In de goed geoutilleerde studio (ca. 300 m2) wordt gewerkt met bijna alle
denkbare koud, warm en heetglas technieken.

Corina Blom | Natasja Knap | Doet Boersma

Wanderlust: een ontembaar verlangen om grenzen te verleggen en nieuwe horizonten te ontdekken. Alles in de natuur lijkt constant op zoek te zijn naar het verleggen van grenzen. Waar pioniersplanten zelfs op de meest onherbergzame plekken nog vruchtbare grond vinden, ondernemen we als mens de een na de andere expeditie om onontgonnen gebieden te verkennen. Horizonten verschuiven. Zowel letterlijk als figuurlijk. Samen met de drang naar het verkennen van grenzen valt een zoektocht naar houvast, het duurzame, de constante. Wie zich verdiept in dit thema krijgt een bredere blik en ziet een overkoepelend, voortdurend proces. Dit onderzoek en de gedeelde fascinatie voor cyclische bewegingen inspireerden de drie kunstenaars tot de expositie Wanderlust, waarin zij schilderijen, (digitale) grafiek, foto’s en gedichten tonen.

Karin Jessen

Karin Jessen (Dortmund - Germany) paints large formatted pictures.
In her painting she draws from the informel tradition, applying paint in a series of layers of colour.

She over-paints sections and whole areas, blending and melding them into a new whole, expressing the message of the picture. Sometimes the beholder recognizes familiar things, figures, human body parts, but nevertheless there is no connection to the familiar or to the known. Her painting is not ‘lovely’ or pleasant. It means to provoke. The tension between harmony and disharmony demands the beholder’s closer attention.

Marjanke de Bruijn

MUS staat voor: M ‘s U ntold S tories
Als gewezen actrice, regisseuse, domestic manager, initiator, knutselaar, duizendpoot en
moeder, staat MUS nu vooral te boek als beeldend kunstenaar; fantasievol, veelzijdig en met
een nimmer aflatende gedrevenheid schildert zij; “ik maak dus ik besta!” Marjanke de Bruijn
(geboren 1964) studeerde in 1989 af aan de Hoge School voor de Kunsten faculteit Theater en
Drama. De jaren die daar op volgde speelde zij in kleine gezelschappen door het hele land. De
vijf kinderen die ze vervolgens kreeg, motiveerde haar tot het opzetten van een nieuwe school
voor zowel basis als voortgezet onderwijs. Vanaf 2000 werd ze gegrepen door de schilderkunst.
Wat begon als grap aan de keukentafel is uiteindelijk ontaard in een atelier waar zij niet
alleen haar veelzijdige schilderijen creëert, maar ook banken timmert, beelden maakt en klein
meubilair bewerkt tot echte MUS-creaties.

Rob van der Kleij

Rob van der Kleij heeft ruim 40 jaar ervaring als kunstenaar en bronsgieter. Hij maakt op unieke en eigenzinnige wijze bronzen reliëfs en beelden die hij vervolgens op subtiele wijze patineert.
Zijn werk is sterk verbonden met de techniek van het beeldhouwen. Het brons en patina hebben een andere uitstraling dan verf en hebben een eigen sfeer. Het licht dat in de loop van de dag verandert maakt dat de uitstraling van de reliëfs meeverandert. Het maken van de reliëfs is een arbeidsintensief en ambachtelijk proces. Door zijn jarenlange ervaring is Rob in staat te ‘verven’ met brons. In zijn werk is hij voortdurend op zoek naar ‘de juiste sfeer’; een sfeer die de voortdurende zoektocht naar stilte weergeeft.

Alco Carolus

“Allerlei mensen”
Schilderijen en tekeningen van Alco Carolus
Tentoonstelling in galerie Doet: 11 januari t/m 18 februari 2017
Alco Carolus
Werkte 27 jaar als huisarts te Rotterdam
En werkte 4 jaar op de avondacademie Willem de Kooning Rotterdam (1999-2003)
“De mens staat altijd centraal in mijn werk, zijn nieuwsgierigheid en verwondering,
kwetsbaarheid en schoonheid. Vaak is het maken van een sensibele chaos (de term is
afkomstig van ir Schwenk die waterbewegingen bestudeerde) het begin van een schilderij
of tekening; er doemen gestalten en vormen op en er ontstaat een verhaal. Als ondergrond
voor tekeningen gebruik ik graag de binnenkant van opengevouwen kartonnen doosjes;
de architectuur is er dan al, het hoeft alleen nog te worden ingevuld. Bovendien is het een
vorm van recycling”.

Roel Endendijk

Thema: Hard /Zacht
Het werk van Roel Endendijk gaat over
verwondering. Zijn werk verrast door de
combinatie van onderwerpkeuze en de door
hem toegepaste unieke techniek.
Met draden wol en katoen componeert hij zijn
schilderijen. Harde voorwerpen, maar ook
bijvoorbeeld een vis wordt aaibaar.

Expositie: De Friesche Camera, W A T E R

Expositie: Albert Kramer

Albert Kramer is ontwerper en vormgever. Hij denkt en werkt 3D. Hij onderzoekt de vorm van het moment. Een moment uit het leven van het voortdurend bewegende dier. Dieren, omdat het zelfstandig bewegende 3 dimensionale vormen zijn. Anders dan het vastleggen van het moment met een camera gaat het niet om de details en ook niet om de realiteit. Het is Kramer te doen om de ruimte die ingenomen wordt en daarna weer verlaten.
Vragen die hem inspireren zijn: Wat maakt een vorm een dier, wanneer is een vorm aaibaar en wat kan er allemaal weggelaten worden voordat we er geen dier meer in kunnen vinden. De beelden worden vormgegeven in schuim en worden voorzien van een kunststof huid. Die huid is inwisselbaar en is soms de drager van een patroon of tekening die het beeld een extra betekenis geeft.

Doet Boersma

Na het behalen van haar diploma aan kunstacademie Minerva in 1985 legde zij zich toe op het schilderen van landschappen, dieren en portretten. Door de jaren heen heeft ze zich steeds weten te vernieuwen. De landschappen zijn door de jaren heen expressiever en abstracter geworden, waardoor Doet de intensiteit van de natuur en de kracht van de cyclische bewegingen in kleur en sfeer sterker weer kan geven.

De focus op het grote geheel uit zich in de weidsheid van onderwerpen en steeds krachtiger schilderstreken. Anderzijds is haar aandacht verlegd naar de planten in de vrije natuur, ze bestudeert de verspreiding van planten op aarde. Deze aandacht voor de vruchtbare, altijd weer kiemkrachtige aarde is te zien in de nauwgezetheid, maar altijd “vol schwung” waarmee zij bermen schildert en daarmee de onuitputtelijke aarde laat zien.

Expositie: Johan Meeske

JOHAN MEESKE maakt schi erende aquarellen in klein en groot formaat op locaties langs kusten en rivieren. Daar legt hij, volgens het ‘minder is meer principe’ in spontane streken de weidsheid van het landschap vast.

Aquarelleren zit Johan Meeske in het bloed. Steeds slaagt hij erin dank zij zijn passie voor deze techniek, met een beperkt aantal trefzekere streken,een sprankelende stijl en een helder transparant kleurenspel,zijn dynamische landschapsbeleving te verbeelden en aan- nemelijk te maken. Kleur, in schijnbaar onbeheerste streken en vlekken suggereren de ein- deloze beweging van water en wind . Niet de details zijn bepalend voor de beeldende kracht van zijn aquarellen, maar het dynamisch penseel- en kleurgebruik zijn tot de belangrijkste verbeeldingsfactoren gemaakt. Licht en donker zijn echter even weloverwogen gedoseerd als zijn trefzekere gebaren en subtiele nuanceringen.

Expositie: Foke Stribos

”HEERLIJK, IK CREËER!”
Foke genoot zijn opleidingen aan de St. Joost Academie te Breda, de Jan van Eyck Academie en de Stadsacademie voor toegepaste kunsten beide in Maastricht, de Hogeschool en de Willem de Kooning Academie, Beeldende vorming beide te Rotterdam. Naast werkzaam te zijn geweest als docent is hij nog actiever geworden als beeldend kunstenaar. Dit uit zich onder andere in schilderen, het schrijven van publicaties en het initiëren en deelnemen aan kunstmanifestaties. Foke verzorgt bovendien exposities in kerken en gerenommeerde gale- rieën. Ook was hij op televisie te zien in enkele kunstprogramma’s. Hij schildert met brede kwaststreken en plamuurmes kleur, vorm en ritme. Thema’s vindt hij veelal in de Bijbel, de natuur, het schilderplezier zelf en uiteraard in de reactie daarop.

Expositie: Jan Mulder en Marco Goldenbeld

DE LOGICA VAN HET SCHEPPEN
Marco Goldenbeld eist een geslaagde spanning tussen materiaal en vorm in zijn werk. Dat vergt concentratie en aandacht. ́Uiteindelijk creëert een beeld zichzelf. Er is sprake van een bepaalde logica die inherent is aan het maakproces. Het is deze logica die ik zoek, en waar ik op in wil haken ́. Dit proces verandert niet wezenlijk, maar de ervaring van de beelden die al voltooid zijn, neemt hij mee. Zoals zijn opgedane kennis van licht en schaduw, die bepalend zijn voor de ruimtelijkheid van het beeld. Op deze wijze van trial and error, door het spel van toevoegen en weglaten, hee hij in bijna 30 jaar beeldhouwerschap aan een herken- baar oeuvre gewerkt. Een veelvuldig terugkomende vorm in zijn beelden is de driehoek. De driehoek komt in vele hoedanigheden in zijn werk tot uiting. ́Wanneer je op zoek bent naar eenvoud en spanning is de driehoek een onuitputtelijke bron. Het duikt eerst onbewust op, later ga je bewuster met de driehoek om. Van punt naar is een lijn, nog een punt en je hebt een vlak... ́.

Expositie Doet – Flowerpower

Reinhart Schregardus

Meerdere malen heeft Rijn geëxposeerd in Leeuwarden. Zijn eerdere werken waren hoofdzakelijk mythische dieren, die hij creaturen noemt. Ook stelde hij levensgrote godinnen tentoon, ontleend aan de mythologie, maar met sterk persoonlijke uitdrukking. Zijn huidige beelden zijn rauwer qua emotie.
Rijn werkt met keramiek. In deze tentoonstelling heeft hij enkele bronzen en keramiek gecombineerd met Zeeuwse oesterschelpen. Door het verlies van zijn vrouw, zelf ernstige ziekte doorgemaakt te hebben en recentelijk een auto ongeluk overleefd te hebben, maakt zijn werk persoonlijker. “Krimpscheuren en droogranden werk ik niet meer weg in mijn werk, ik laat het zien, net als mijn beschadigde hoofd en geest”. De beelden hebben een aardse uitstraling, door de oppervlakte behandeling van oxydes en verf.’

Christine van der Heide Schneider – Veelzeidigheid

ZE TENTOONSTELLING TOONT EEN KLEIN OVERZICHT VAN HAAR WERKEN:
Beeldengalerie à la Homo ludens. (de spelende mens)
Aan deze werken ligt een kleine geschiedenis ten grondslag: de besmeurde (kleurige) onderleggers van de cursisten, die Doet opgestuurd heeft, waren voor Christine zo inspirerend dat daar een andere ‘stijl’ van werken zich sterk manifesteerde.


Doet Boersma – Gewoon bijzonder

In de wisselende tentoonstelling van Doet Boersma,
treft u de voor haar schilderoeuvre bekende onderwerpen landschappen, portret en dieren aan.
Sinds vorig jaar exposeert ze kleurrijke bermen. Ook dit jaar heeft ze weer nieuwe bermschilderijen gemaakt, die in de tentoonstelling gepresenteerd worden. Bermen zijn tegenwoordig weer kleurrijker omdat ze later gemaaid worden. Bermen vertegenwoordigen het bijzondere in het gewone, vandaar de titel “gewoon bijzonder”. Een thema wat haar altijd aanspreekt en schittert in deze zomertentoonstelling zijn bloemen. Hierin laat Doet de kracht en pracht van kleurrijke bloemen zien, met recht: flower power!

Groeps expositie MC2015

Teresa Takes, Caro Eggink-Kropveld, Dien Smilde, Nelly de Waard, Tessa Wijdeveld Lamerus, Boukje Westra-Wijnja, Yvonne Brouwer, AnnaMarjan Bosma, Annemarie Ijssels & Diete Alonso

Mariëlle Buckinx

Mooi stilleven!

Hannah Kockx

Hannah gebruikt veel verschillende technieken: gomdrukken en voegde daar aquatint met photopolymee. Drukte het geheel op gerecycled papier uit Berlijn.

Rijnhard Schregardus – Mythes en verhalen.

De keramische beelden van Rijnhard zijn gestoeld op de oudheid, eeuwenoude mythes en verhalen. De beelden drukken zowel godinnen als ook creaturen uit. Door de speciale bewerking met kleislib, oxides en glazuren krijgen ze een vintage uiterlijk, wat heel goed past bij de sfeer van de figuren.
Zie verder: www.schregardusart.com

Linda Rzoska – Trees

Linda is beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar, opgeleid in de traditionele school en ze is autodidact digitaal kunstenaar. Haar interesses zijn gekoppeld aan de natuur en de studie van ‘Comparative religion’ dat is een studie die overeenkomsten en verschillen in thema’s, mythen, rituelen en concepten in de wereldreligies analyseert.

In 2009 exposeerde de Amerikaanse Linda Rzoska haar bijzondere digitale schilderijen in It Frysk Skildershûs. Wat dat is en hoe het eruit zie, daarover vertelt Doet Boersma vertelt in de film over het fascinerende werk van Linda. In 2013 exposeert Linda weer in de galerie met 'TREES'
Zie ook www.lindarzoska.com

Kees van de Wetering

'In 1973 ontstond mijn fragmentatie-techniek tijdens het tekenen van een aantal landschappen in Rijsoord in Zuid-Holland. Toen ontdekte ik dat vertikaal tekenen en restvormen te zien als beeldelementen, voor mij de oplossing was voor veel schilderproblemen. Het is uiteindelijk mijn eigen handschrift geworden die ik gebruik in diverse technieken en thema's.
De basis voor deze fragmentatie-techniek ontleen ik uit het dagelijks bestaan. Zo heeft elke dag z’n eigen indeling/compositie met zijn vele terugkerende elementen en rituelen; eten, drinken, werken, slapen, plezier en verdriet.

Ruth Vulto Gaube

'Soms kan muziek innerlijk beelden oproepen. Soms kan een beeld innerlijk muziek laten ontstaan.'
Voor Ruth Vulto Gaube zijn klank en ruimtelijke vorm verschillende verschijningsvormen van één en hetzelfde. Vorm is voor haar gematerialiseerde, zichtbare klank. Klank is voor haar hoorbare vorm. In haar werk zoekt zij overeenkomsten tussen muziek en sculptuur. Klanken en fenomenen die met muziek te maken hebben vertaalt zij in haar beelden. Maakt ze zichtbaar en tastbaar.

CORINA BLOM

Wanneer ik van Schiermonnikoog naar huis rijd, kom ik altijd langs bosjes populieren. Ze staan langs de weg naar Leeuwarden, waar ik eerst woonde, maar ook langs de weg naar Gorredijk, waar ik nu woon. De populieren staan ook langs de weg naar Ferwerd waar ik op het Dockinga College heb gewerkt. En gaandeweg zie ik ze nu overal staan. Al meer dan 10 jaar zie ik die rechte bomen langs de weg naar het hoge noorden en weer terug. Verder is er misschien niet veel te zien. Het land is leeg, hier en daar staat een boerderij.

Wietske schoenmaker

PAPIEROBJECTEN
Als beeldend kunstenaar wordt Wietske Schoenmaker geïnspireerd door de kwetsbaarheid, textuur en het ritme van papier. Oude boeken en partituren worden afgetast.
Muffe geuren brengen haar in de wereld van het verleden. De warmte van papier. Hoe graag zou zij alles ongeschonden bewaren. De beslissing om te gaan scheuren en vervormen stelt zij uit. Het moment van “het mes” is spannend en vol verwachting. Draden die door haar vingers snijden. Schuivende bladspiegels.

EDITH MADOU

die voorheen alleen vissen, in allerlei situaties en gedaantes, maakte van keramiek, had voor haar expositie in It Frysk Skildershûs schepen/boten als thema. Vaartuigen zijn erg geschikt om emoties en situaties uit te beelden. Directe link is uiteraard WATER, wat haar vorige vissen met SCHEPEN verbindt.

Annelies Middel

studeerde af in 1997 aan Academie Minerva, bij o.a. Gouke Notebomer. Ze legde zich na haar afstuderen toe op het schilderend onderzoeken van mens en geschiedenis. Daarnaast schilderde ze portretten in opdracht. De laatste jaren is het werk steeds kleiner van formaat geworden, en experimenteler van karakter. De ondergronden waarop geschilderd wordt zijn steeds uiteenlopender geworden. Steen, karton, hout, glas, boombast, etc. Haar werk is eerder te zien geweest in de Noordelijke Kunsthof, en verder bij Galerie Jacoba Wijk in Wehe-den-Hoorn, Realisme 08 en 09 in Amsterdam, in het Stedelijk Museum in Den Bosch, Nijmegen, Groningen, maar ook op tentoonstellingen in o.a. Duitsland, Macedonië, Georgië en New York.

Rienk R. Kruiderink

Wat bij de eerste kennismaking met het ruimtelijk werk van Kruiderink opvalt is het sculpturale karakter en het kleine formaat. Werk dat een voorstellingenwereld presenteert met een vervreemdende en verrassende kijk op de werkelijkheid. In zijn werk speelt hij graag met afwijkende materialen (straatvondsten) waardoor nieuwe betekenislagen worden aangeboord.
Veel van het werk van Kruiderink is vanuit associatieve gedachtesprongen ontstaan, zonder dat het willekeurig genoemd kan worden. Hij bindt zich vaak aan waarneembare verschijnselen (mens, dier, omstandigheid) en constructieve vormen, Een thematiek die hem aanspreekt betreft de versmelting van mens- en dierachtige uiterlijkheden die raadselachtig zijn als het concrete leven zelf.

PAULA DE BRUIJN

Vanuit een grote liefde voor fotografie en grafische technieken maakt Paola de Bruijn samengestelde werken die in hun gelaagdheid de kijker meenemen naar een plek naast het alledaagse: een natuurlijke, waarschijnlijke uitbeelding.

De relativering van schoonheid, waarbij dromen, verlangen en beschouwing de leidraad vormen, is één van de thema’s in het werk van Paola de Bruijn. Door alledaagse beelden samen te voegen ontstaat een nieuwe werkelijkheid, die voornamelijk over de kwetsbaarheid van het leven gaat.

Annemarie Noorderwerf

Exposeerde van 5 september t/m 19 oktober 2013 Tekeningen en objecten van papier. Annemarie is geïnspireerd door wat ze ziet, wat haar opvalt in de natuur. Kijken en waarnemen wat betreft kleur, sfeer, vorm en lijnen of hoe het licht valt. Ze verwondert zich onder andere over de schoonheid.

Altijd maak zij notities in boekjes of in gedachten: ze slaat het op. Het gaat haar om de eenvoud en spontaniteit, het directe tekenen/schilderen van het dier, bijvoorbeeld de vogel of van het landschap; het overbodige weg te laten. www.annemarienoorderwerf.nl

Hans Jansen

Als beeldend kunstenaar voornamelijk met tekenen, schilderen en grafiek (drogenaald, etsen) bezig.
Werkzaam als docent beeldende vormgeving en geeft workshops (vnl. portret, model en grafiek) aan diverse groepen. Hans Jansen heeft geëxposeerd in Epe, Apeldoorn, Amsterdam, Arnhem, Enschede, Bussem, Amersfoort. Almelo, Harderwijk, Hengelo en Zwolle.

“Het beeldend werken geeft mij de mogelijkheid op een eigen wijze en intens op mijn omgeving gericht te zijn. De aanwezigheid van mensen en de dingen en hun bestaansgrond en de manier waarop ik deze ervaar is wellicht mijn onderwerp. Het vormt in ieder geval de aanzet, of aanleiding tot het maken van beelden”.